1985
Teblo is ontstaan als een van de spellen in een grotere serie die Ton Custers heeft ontwikkeld in 1985. Alle spellen waren zeer complex van opzet en moeilijk te spelen. Ook de eerste opzet van het spel Teblo was zo'n spel. In deze opzet werd het spel gespeeld met twee dobbelstenen, vier pionnen in verschillende kleuren, heel veel steentjes in diverse vormen en kleuren, en een spelregelboekje van 15 getypte A4 velletjes. Het was ook de tijd dat Ton zich verder ging verdiepen in de Stijlgroep (o.a. Mondriaan en Rietveld). Bij de Stijlgroep werd geprobeerd de kunst, architectuur en gebruiksvoorwerpen zo eenvoudig, transparant en strak mogelijk te houden, hierbij veel gebruik makend van de primaire kleuren. Op deze manier werd ook gesleuteld aan het spel tot er uiteindelijk een speelbord overbleen in wit, zwart, geel, rood, blauw, groen en een spelbeschrijving op A5 formaat. Het spel moest nog een naam krijgen. Aan een van de wanden in de woonkamer hing een reproductie van Tableau 1 van Piet Mondriaan. Met behulp van zijn vader produceerde Ton een aantal spellen die cadeau werden gegeven aan vrienden.
1986
De reacties op het spel waren van dien aard dat het spel op 16 februari 1986 officieel werd geregistreerd.
1988
Op initiatief van Maril werd Tablo breder gepromoot. Als "stunt" werd een wereldkampioenschap georganiseerd. De uitnodiging voor de voorronde voor het wereldkampioenschap hing nog geen twee dagen in de Jo Gerrishal in Roermond toen het eerste telefoontje van de krant zich aandiende. Een paginagroot artikel in De Limburger was hiervan uiteindelijk het gevolg.
Na de eerste voorronde (er zijn er in totaal vijf georganiseerd) werd gewerkt aan een nieuwe idee ter promotie van het spel. Maril stuurde een brief naar de Steen en Beenshow van Jack Spijkerman met als wens dat Ton het spel een keer kon spelen tegen een gerenomeerde tegenstander.
In de kerstvakantie rinkelt de telefoon en tijdens de uitzending wordt een afspraak gemaakt om het spel tijdens het Hoogovens Schaaktoernooi te spelen tegen Hans Böhm.
De eerste weken van januari volgde, naar aanleiding van de radio uitzending, de nodige publiciteit in regionale en provinciale kranten en de voorganger van L1 (toen nog ROZ). Op 17 januari rijden Ton, Maril en broer Huub richting Wijk aan Zee. De partij tegen Hans Böhm werd gespeeld in de kantine van de speelzalen van het toernooi. Eerst een korte uitleg, daarna de openingszet van Ton. Na ongeveer tien minuten bedenktijd volgt de eerste zet van Hans Böhm. Na drie kwartier eindigt de partij in remise.
Na de partij gaan Ton en Hans Böhm naar het perscentrum waar Hans Böhm tijdens de Steen en Been Show van Jack Spijkerman de partij bespreekt. Op de vraag van Jack Spijkerman of het spel een soort “Mens erger je niet” is, laat Hans Böhm weten dat het spel meer het niveau heeft van schaken, dammen en go.
Vanuit Wijk aan Zee nog een kort bezoek aan de studio in Hilversum. We zijn net op tijd in de studio voor een kort gesprek waarin we de gelegenheid krijgen om een telefoonnummer te noemen waar het spel besteld kan worden.
Naar aanleiding van de uitzending worden ongeveer 200 spellen besteld. Ook volgen enkele uitnodigingen om het spel te promoten tijdens consumentenbeurzen. In februari en maart werd het spel gepresenteerd tijdens consumentenbeurzen in Breda en Den Bosch.
Als snel wordt duidelijk dat het niet meer haalbaar is om zelf handmatig de spellen te blijven produceren. Op 12 september van 1989 wordt een tijdelijk contract voor de productie en verkoop van Tablo met de firma Ecopart getekend.
Op 5 november 1989 vindt de officiële presentatie van het door Ecopart geproduceerde spel plaats in Swalmen.
Op 9 december 1989 is het wereldkampioenschap Tablo in Heemskerk. In totaal strijden 13 afgevaardigden vanuit de voorronden om de titel. De top vijf ziet er als volgt uit:
1. Tijs Koerts (Eindhoven)
2. Michel Heijman (Swalmen)
3. Marcel van de Kar (Leiden)
4. Hans Janssen (Roermond)
5. Sake Stevenhaagen (Alkmaar)
1992
In onderling overleg tussen Ecopart en APC Roermond, komen de rechten van Tablo komen weer volledig bij de bedenker van het spel. De tijd en financiële middelen ontbreken op dat moment om veel aan promotie van het spel te doen.
2010
Tijdens de zomervakantie wordt het spel op een camping in Frankrijk weer volop gespeeld door mensen van alle leeftijden en vele nationaliteiten. Het idee ontstaat om “de draad weer op te pakken”. Informatie wordt ingewonnen in verband met de mogelijk productie en promotie. De bedoeling is om de promotie grotendeel via internet te laten gebeuren, maar de naam tablo.nl is helaas al bezet.
Op 16 februari, precies 25 jaar nadat het spel officieel is geregistreerd, wordt de naam Tablo veranderd in Teblo en wordt de website www.teblo.nl gelanceerd.
Tijdens de zomervakantie worden de eerste duizend spellen afgeleverd bij APC Roermond en op 7 september wordt officieel begonnen met de verkoop van het spel.
Pingback: TikTok
Pingback: Google News
Pingback: Notify Track